| 
  • If you are citizen of an European Union member nation, you may not use this service unless you are at least 16 years old.

  • You already know Dokkio is an AI-powered assistant to organize & manage your digital files & messages. Very soon, Dokkio will support Outlook as well as One Drive. Check it out today!

View
 

architecture SandBox

Page history last edited by gregorios pharmakis 14 years, 10 months ago

 

thumb /thumbtitle 3words / title preview 15words / images preview / text preview - 200words / links
  linear fake house 1 fake house 1 fake house 1
  fake house 1   fake house 1 fake house 1 fake house 1
**
**
fake house 1 The study preserves, with archaeological rigor, the frozen image of a timber structure exactly as it was documented in August 2005. On August 11, 2005 a structure was located in Kalamaki, on Mt. Pelion, not far from the sea. The wood frame had been erected, i.e., the construction was in the phase before concrete is poured into the moulds, which in Greece, are customarily made out of boards. The structure was photographed for the first time.
August 16 2005—the existing condition of the wood frame was documented, photographed yet again, and videotaped.
Design blueprints created from that construction stage, using data and measurements obtained during our visit, although the structure, within the space of a few days, is no longer recognizable.
Restoration study based on our original records: the study preserves, with archaeological rigor, the frozen image of the structure exactly as it was documented in August 2005, even though the appearance of the structure had already drastically changed. The plan aspires to create some kind of temporary living quarters in the interior space defined by the wood frame and the excavated area under the same space. [With the collaboration of Katerina Koutsogianni and Nikos Tsimas].

**f a k e h o u s e 1**
**
**
http://flickr.com/photos/antonas/sets/72157602120061043/ http://fixedtimberhouse.blogspot.com/
water deposit house deposit house drawing water deposit house water deposit house water deposit house
water deposit house **f a k e h o u s e 2** http://flickr.com/photos/antonas/sets/72157602120055653/ [http://waterdeposit.blogspot.com/|http://waterdeposit.blogspot.com/ ]
Found during a walk , a water deposit in Pelion, Greece serves as the shape to project a design and some thoughts on modern living.
Fake house 2: THE WATER DEPOSIT HOUSE
The condition of living in a particular "ruin" in the Internet condition at the same time can be examined through the idea of a new urbanity described by a new concept of country house. The projected was presented in the Architectural Association in London (Histories and Theories Seminar Series) on march 1st, 2006, in the Greek National Museum of Contemporary Art (''in present tense, young Greek artists'', 2007 - 2008, with Alexandros Psychoulis). [With the collaboration of Katerina Koutsogianni and Nikos Tsimas.]
concrete beds works concrete beds concrete beds works concrete beds
concrete beds night view concrete beds land preparation 0 concrete beds land preparation 1 concrete beds land preparation 2
concrete beds axonometric section http://flickr.com/photos/antonas/sets/72157600307891565/ Prefabricated beds of reinforced concrete are planted in a rocky seaside landscape in such a way that they look like scattered caves. **c o n c r e t e**** b e d s
**
inhabited observatory inhabited observatory inhabited observatory inhabited observatory inhabited observatory
inhabited observatory **i n h a b i t e d o b s e r v a t o r y** http://flickr.com/photos/antonas/sets/72157600430207536/
The observation post is located on high ground near the sea, in the middle of the deserted area that it monitors. The view of the landscape offered by the building should be interpreted as a view of a single indivisible region equipped with a bed, a washbasin, a toilet and two showers. The observation post becomes habitable even though the building cannot be closed in any way, nor does it contain partition walls, its spaces are differentiated by the height of the floor in each case. The different levels are accessible by ladders. On the ground level is a living room with benches, a concrete table and an open water tank.
[Published in the book: Oral Architecture, Athens, Patakis, 2004. With the collaboration of Yannikos Vasiloulis].
The observation post becomes habitable even though the building cannot be closed in any way, nor does it contain partition walls, its spaces are differentiated by the height of the floor in each case. The different levels are accessible by ladders. inhabited observatory
crooked line sun ray control house sun ray control house 1
sun ray control house 3 sun ray control house 2
sun ray control works **s u n r a y c o n t r o l** http://flickr.com/photos/antonas/sets/72157600308108344/**
**
This house is designed in order to function as a sun watch. Being dark, it enables the sun to enter through different controlled openings and mark specific light lines. Through a mirror system the light line runs a long way by being reflected on specific parts of the crooked line that is formed by the wall.
[Published in the book: Oral Architecture, Athens, Patakis, 2004. With the collaboration of Margarita Ghika and Katerina Koutsogianni].
The ray control house is a building that is supposed to work as a particular sun watch.
sun ray control works
hydra house the amphitheater house,the upper level orofos lower level hydra house
amphitheatre house hydra house hydra section hydra house
hydra house http://www.flickr.com/photos/antonas/sets/72157594320612073/ dimitriSeries (1) **t h e**** a m p h i t h e a t e r**** h o u s e
** ** ** ** ** A house that incorporates the net era parameters in a vacation house program. ** **
[http://antonas.wordpress.com/2007/10/31/on-the-amphitheater-house/|text]
office with swimming pool
office with swimming pool country office the country office the country office
office with swimming pool office with swimming pool office with swimming pool between the office and the pool the country office
the country office Η οικοδομή βρίσκεται στην Εύβοια, σε απόσταση μισής ώρας από την Χαλκίδα με το αυτοκίνητο, κοντά στα Πολιτικά. Το γήπεδο εκτείνεται στην έντονη κλίση της πλαγιάς που βλέπει δυτικά προς τον Βόρειο Ευβοϊκό κόλπο. Η τοποθεσία ονομάζεται Δάφνη Νεροτριβιάς και λίγα χιλιόμετρα παρακάτω ο επισκέπτης συναντά πηγές γλυκού νερού στα βράχια της θαλάσσιας ακτής, δέντρα δίπλα στο θαλασσινό νερό, παραλία με βότσαλα.
Το κτιριολογικό πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα γραφείο για εργασία στην εξοχή. Δίπλα στον χώρο εργασίας σχεδιάζεται ένα αναγνωστήριο, ένα καθιστικό και μία κολυμβητική δεξαμενή. Παραπέρα βρισκόταν η εξοχική κατοικία του ιδιοκτήτη και το νέο κτίσμα θα χρησίμευε ως εργασιακό περίπτερο, ως study pavillion.
Το σχέδιο προβλέπει έναν μακρόστενο όγκο που τοποθετείται παράλληλα προς τις υψομετρικές καμπύλες του γηπέδου. Λόγω της κλίσεως, η νοτιοανατολική πλευρά του πρίσματος βρίσκεται, κατά το ήμισυ, βυθισμένη στο έδαφος. Η βορειοδυτική πλευρά ανοίγεται προς την θέα της θάλασσας και φέρνει σε επαφή τους κλειστούς ισόγειους χώρους με το ύπαιθρο.
Παρότι από την νοτιοανατολική πλευρά αντιλαμβανόμαστε τον όγκο σαν να ήταν ενιαίος επιμήκης και αδιάσπαστος καθ'όλο το μήκος του, από την βορειοδυτική πλευρά αποκαλύπτεται η διαίρεσή του: μια βαθιά εγκοπή παράγει ένα υπαίθριο ενδιάμεσο κενό που χωρίζει τους δύο όγκους στο μέσον της βορειοδυτικής όψεως.
Η εγκοπή ανάμεσα στα δύο τμήματα του κτίσματος διαχωρίζει δύο λειτουργικές ενότητες. Το νοτιοδυτικό τμήμα περιλαμβάνει την κολυμβητική δεξαμενή και τις περιορισμένες εξυπηρετήσεις της. Το βορειοανατολικό τμήμα φιλοξενεί τον χώρο εργασίας, με το καθιστικό του, το μικρό αναγνωστήριο στον όροφο και το βιβλιοστάσιο του υπογείου.
[http://www.flickr.com/photos/antonas/sets/72157594320612073/|http://www.flickr.com/photos/antonas/sets/72157600026978878/] **t h e**** c o u n t r y**** o f f i c e
** ** ** ** ** Ένα γραφείο για εργασία στην εξοχή. Δίπλα στον χώρο δουλειάς σχεδιάζεται ένα αναγνωστήριο, ένα καθιστικό και μία κολυμβητική δεξαμενή. An office space and a swimming pool that corresponds to it, in the Greek countryside, Eubea Island, Greece. ** **
the country office
built essay built essay built essay built essay
built essay built essay built essay built essay
built essay A work of architecture and a construction on a published photograph.
The discovery of a building's photograph led to some research and inaugurated a series of independed studies. It was a photograph by Serge Brison and depicted the exterior of a building designed by Joel Claisse.
The work elaborates an attachment of the photograph to some theoretical processing which would be effected through design. The image was honoured but it might have been another one; the work of Claisse shown by Brison was used as the basis for "interpretation": new images, new designs and new buildings which would seem to have been spawned by the photograph. Upon coming across the printed image, which was not accompanied by further information on the building it depicted, I acted in the image's space in the way we think when we see a room and suddenly we get the idea to change the layout of the furniture.
The work is presented in the 9th biennale of Architecture, Venice, 2004 and published in the book Oral Architecture.

[With the collaboration of Niki Dimopoulou.]
** b u i l t e s s a y** The discovery of a building's photograph led to some research and inaugurated a series of independed architectonic studies. [http://www.flickr.com/photos/antonas/sets/72157594320612073/|http://www.flickr.com/photos/antonas/sets/72157600035663633/] [http://joelclaisse.blogspot.com/|joelclaisse.blogspot.com/]
longitudinalSection wall panels (sketch) 3 5
πρώτος τύπος κατοικιών 3 open air projections δεύτερος τύπος κατοικιών 1 πρώτος τύπος κατοικιών 1
plan (sketch) http://www.flickr.com/photos/antonas/sets/72157594587794226/ ** p r o t e a s a e** Παρατηρήσεις για τις συνθήκες της εξοχικής κατοίκησης στην μεταδικτυακή εποχή και η μεταβολή του εξωαστικού τοπίου σήμερα σε αστικό ύπαιθρο οδηγούν σε σχεδιασμό συγκροτήματος εξοχικών κατοικιών. / A possible inhabitation of the countryside in the post network era, leads to the design of a country houses complex, near Euboea, Greece. The spaces are mostly organized as open air screening rooms. Η πρόταση επιχειρεί να αφήσει τον υπαίθριο χώρο του οικοπέδου κατά το δυνατόν ελεύθερο και να διατυπώσει, με κτίσματα, κάποιον λόγο για το μέλλον της εξοχικής κατοικίας. Εκκίνηση κατά τον σχεδιασμό αποτέλεσαν παρατηρήσεις για τις συνθήκες της εξοχικής κατοίκησης στην μεταδικτυακή εποχή και η μεταβολή του εξωαστικού τοπίου σήμερα σε αστικό ύπαιθρο.

Η συνολική παρέμβαση οργανώνει κάποια σχεδιασμένη διασπορά δύο τύπων κατοικιών και λίγων κοινόχρηστων χώρων με πρόθεση να τονιστεί η τοπογραφία και η ιδιαίτερη αξία του γηπέδου περισσότερο παρά να αναδειχθούν τα προτεινόμενα κτίσματα.

Ο πρώτος τύπος κατοικίας περιλαμβάνει πυρήνα αποτελούμενο από στεγασμένο κρεβάτι. Το κρεβάτι είναι επίσης χειριστήριο υπολογιστή. Ένα πληκτρολόγιο βρίσκεται συνδεδεμένο με σταθερή μονάδα πού χρησιμοποιεί τούς απέναντι τοίχους της εισόδου και της κουζίνας ως επιφάνειες προβολής. Η οροφή πάνω από τον διάδρομο πού χωρίζει την κουζίνα από το δωμάτιο ανοίγει όταν νυχτώνει ή όταν δεν χρειάζεται τεχνητή συσκότιση για προβολές από το κρεβάτι. Ο δεύτερος τύπος κατοικίας οργανώνεται υπαίθρια, με δυνατότητα ηλεκτρονικά ελεγχόμενων στεγάσεων. Οι μεγάλες κατακόρυφες διαχωριστικές επιφάνειες χρησιμεύουν ως οθόνες για μεγάλες νυκτερινές προβολές. Ταυτόχρονα, στους χώρους των κρεβατιών προβλέπεται χρήση ασύρματων πληκτρολογίων πού δίδουν εντολές σε σταθερές μονάδες υπολογιστών συνδεδεμένων με το διαδίκτυο.

Ο εσωτερικός χώρος πού είναι απαραίτητος για τον ύπνο χρειάζεται όλο και λιγότερο απομόνωση προς τις άλλες λειτουργίες μιας κατοικίας: κι ακόμα το λουτρό, το μαγείρεμα, η συνάντηση με τον άλλο αποτελούν τις κεντρικές δραστηριότητες σε διαλείμματα από την εργασία ή από την δικτυακή διασκέδαση. Έτσι, αυτές οι λειτουργίες διαλείμματος αποτελούν το κύριο πεδίο κατασκευής του χρόνου της εξοχικής κατοικίας. Η έξοδος από τον δικτυακό κόσμο είναι έξοδος από τον κόσμο της εργασίας και από τον ψηφιακό κόσμο της διασκέδασης. Κάποια υπαίθρια κατοίκηση φαίνεται να μπορεί να προετοιμαστεί ως έξοδος από τον δικτυακό κόσμο. Η έννοια των διακοπών θα ορίζεται τότε περισσότερο ως διακοπή του χρόνου που περνάμε μπροστά σε οθόνες ή ως σκηνοθεσία προβολών σε ειδικές συνθήκες.

[with the collaboration of Nikos Tsimas , Niki Dimopoulou, Margarita Gika, Yannikos Vassiloulis]
night shelters night shelters night shelters night shelters
brown drawing night shelters Pairs of large walls of reinforced concrete are erected on each side of a street. Βetween them, on the main horizontal level that roofs tthe road, open air night seats are put up in front of large computer screens. Under the level of each seat, on a parallel horizontal slab, are hidden beds. The visitor can, having reached the upper level, raise the ladder that gives him access to the area, to ensure indipendence and privacy. ** n i g h t s h e l t e r s ** Pairs of large walls of reinforced concrete are erected on each side of a street. Βetween them, on the main horizontal level that roofs tthe road, open air night seats are put up in front of large computer screens. http://flickr.com/photos/antonas/sets/72157604144186208/

 

Comments (0)

You don't have permission to comment on this page.